Úvodní strana » Recepty » Kukuřičný chleba s čedarem, slaninou a papričkami jalapeño

Kukuřičný chleba s čedarem, slaninou a papričkami jalapeño

Slanina, čedar a papričky jalapeño spolu výborně ladí. Proto nijak nepřekvapí, že když je přidáte do základního receptu na kukuřičný chleba, uděláte z přílohy doslova superstar.

V kuchařce Lodge Cast Iron Cookbook jsme použili recept Nicka Malgieriho na kukuřičný chleba se slaninou a zelenou cibulkou, přidali jsme ještě sýr a nakonec pálivé papričky. Výsledkem je kukuřičný chleba se slaninou, čedarem a papričkami jalapeño, který vidíte na obrázku. Jestli chcete při příštím vaření trochu přiostřit chutě, vyzkoušejte právě tento recept!

  • Obtížnost: Začátečník
  • Doba přípravy: 10 minut
  • Doba vaření: 20 minut
  • Počet porcí: 6-8

Ingredience

  • 110 g plátků slaniny nakrájené na 1/2 cm proužky
  • 1 svazek jarní cibulky nakrájené na 1/2 cm proužky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek kukuřičné mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce prášku na pečení
  • 1 lžička soli
  • 1 hrnek čedaru
  • ¾ hrnku podmáslí
  • 3 velká vejce
  • ¼ hrnku (55 g) rozpuštěného másla
  • 4-6 čerstvých papriček jalapeño nakrájených na 1/2 cm kolečka

Postup

  1. Grilovací rošt umístěte doprostřed trouby a troubu předehřejte na 180°C. 
  2. Slaninu opečte v litinové pánvi o průměru 23 cm při střední teplotě, dokud nezačne syčet. Regulujte teplotu tak, aby se slanina opékala pomalu a rovnoměrně, občas ji zamíchejte. Jak začne slanina měnit barvu, přidejte cibulku a dál vařte, dokud nebude slanina křupavá, což trvá asi dalších 5 minut.
  3. Jakmile začnete opékat slaninu, dobře smíchejte všechny suché suroviny a sýr ve středně velké míse. Pomocí hrnečku, ve kterém lze naměřit až 2 hrnky, metlou vyšlehejte mléko a vejce. Hotovou směs si připravte poblíž mísy.
  4. Až bude slanina hotová, přidejte vaječnou směs a rozpuštěné máslo k suchým ingrediencím. Pryžovou špachtlí těstíčko promíchejte dohladka.
  5. Prázdnou pánev nechte minutu předehřát za středně vysoké teploty. Pak do pánve nalijte těstíčko. Navrch ozdobte papričkami jalapeño. Kukuřičný chléb pečte tak dlouho, dokud nezačne jeho povrch stoupat a dokud nebude vypadat dostatečně pevně. To trvá zhruba 20 minut.
  6. Nechte 5 minut vychladnout na mřížce a podávejte, dokud je chleba ještě teplý. Servírujte jednotlivé trojhránky.

 

Poznámka: Tento recept byl původně určen pro pánev o průměru 23 cm. My jsme použili naši klínovou litinovou pánev, kterou jsme předehřáli v troubě, zatímco jsme opékali slaninu v samostatné pánvi na sporáku. Těstíčko takto připravené stačilo na všech osm dílů dělené pánvičky a ještě zbylo na zaplnění malé kulaté pánvičky! 


 

Lodge Lodge Lodge Lodge

Máte dotaz?

Máte dotaz?

Tip: Pokud se Vám úkol zdá těžký, klikněte na tlačítko Jiný úkol

Pole označená * jsou povinná.